Domowe cebularze

Cebularz czyli drożdżowy placek z cebulowym farszem

Świeżutki domowy cebularz na pewno zasmakuje każdemu kto lubi cebulę (wiem ta informacja może być zaskakująca :-)) . Mimo, że jest to prosta przekąska, to jej walory smakowe są zaskakująco wysokie. Dlatego jeżeli jeszcze nie jadłeś, albo jadłeś ale kupne to zachęcam do spróbowania bo warto!

Trochę historii i legenda

Przysmak ten wywodzi się z rejonów koło Lublina. I tam na co dzień wypiekany jest przez lokalne piekarnie. Przypisywany jest on XIX wiecznej kuchni Żydowskiej, a popularność i uznanie wśród polskiej ludności zyskał w okresie między wojennym.

Choć jego powstanie datuje się na XIX w., to dla smaczku warto wspomnieć też o legendzie. A ta głosi, że pierwszy cebularz był przyrządzony przez żydówkę Esterkę dla zmęczonego łowami Kazimierza Wielkiego. Kobieta żyjąc skromnie nie miała czym ugościć takiego niespodziewanego gościa, więc w pośpiechu wyrobiła drożdżowe ciasto formując z niego placek i dodając do niego cebulowy farsz posypany makiem.

Nie wiem jak Ty ale ja wolę wersję z legendy 🙂

Myślę, że narobiłam Ci już smaka więc przejdźmy do sedna

Składniki na 6 cebularzy:

Ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 gram masła
  • 20 gram drożdży (świeżych)
  • 2 żółtka od jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • białko z jajka do smarowania

Farsz:

  • 4-6 średnich cebul
  • 20-30 gram masła
  • łyżka cukru (płaska)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku ale powinno być sporo)
  • mak jako posypka

Jak zacząć – krok po kroku

Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i żółtko
  2. Masło roztopić, następnie dodać mleko i lekko podgrzać.
  3. Do mieszanki masła z mlekiem dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż płyn będzie jednolity.
  4. Gotowy mix mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki się połaczą (powinno być lekko kleiste)
  5. Wyrobione ciasto przykrywamy (u nas folią spożywczą) i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
  6. Gdy ciasto rośnie zabieramy się do robienia farszu
  7. Cebule kroimy w pióra, podsmażamy na maśle aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy sól, cukier i pieprz i mieszamy. Gotowy farsz odkładamy na bok
  8. Gdy ciasto urośnie wyciągamy je z miski i dzielimy na 6 kawałków
  9. Z każdego kawałka formujemy okrągłe placki na wysokość około 1-1,5 cm z lekkim wgłębieniem na środku (miejsce na farsz)
  10. Po uformowaniu wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
  11. Gdy placki lekko podrosną, smarujemy je roztrzepanym białkiem i wykładamy farszem.
  12. Tak gotowe placki posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (góra dół)
  13. Czas pieczenia około 25 min (powinny być złociste)

Powyższy przepis jest inspirowany przepisem z książki “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” którą nabyłam w zeszłym roku na pchlim targu w Krakowie.

Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych cebularzy i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂

Smacznego i powodzenia!

bułki domowe

Prosty przepis na pyszne domowe bułeczki

A gdyby tak rzucić wszystko i…. upiec domowe bułeczki 🙂

Nie wiem jak ty ale ja doskonale pamiętam zapach świeżego pieczywa, który rozchodził się przy piekarniach albo w sklepach po świeżej dostawie. Oczywiście odnoszę się tutaj do czasów mojego dzieciństwa gdzie pieczywo z piekarni miało zupełnie inny smak i zapach niż to co możemy kupić teraz.

Jeszcze do niedawna miałam sprawdzoną piekarnię z Krakowa, która wciąż wypiekała takie pieczywo i mimo upływu lat dalej zapach w tym miejscu był dosłownie nieziemski. Niestety to co dobre kiedyś się kończy i tak też stało się tutaj. Po śmierci jednego z wspólników piekarnia została zamknięta i tym sposobem utraciłam dostęp do pieczywa takiego jakie pamiętam z dzieciństwa…

Nie ma rady

Jak nie można kupić takiego pieczywa (lub jest to bardzo trudne) to zawsze można przyrządzić je samemu w domu. Tutaj się przyznam, że ja i jakiekolwiek wypieki to średnie połączenie. Nie mam ręki do ciasta ale za to ma ją Joachim. Tutaj świetnie się uzupełniamy w kuchni gdzie to czego ja nie umiem albo nie lubię robić, to robi on i odwrotnie.

I takim sposobem mam to ogromne szczęście smakować domowego pieczywa spod ręki Joachima, które no co by nie było jest o wiele lepsze niż to kupne. I właśnie dlatego chcę się podzielić przepisem aby jak najwięcej osób mogło zrobić takie bułeczki samemu. Gdzie oprócz pysznych bułek gwarantuje też ogromną satysfakcję, że zrobiło się je samemu w domu!

Ten przepis jest prosty i sprawdzony

Bułeczki z tego przepisu robiliśmy my ale także wiele innych osób z którymi podzieliliśmy się przepisem. Także przekazuje tu sprawdzony i prosty przepis.

Dodatkowo co jest bardzo istotne, dzięki zastosowaniu ziemniaków bułeczki wychodzą mięciutkie. A jest to sztuka co może wiedzieć każdy kto podchodził do wypiekania bułek, ponieważ te często robią się twarde i zbite. Tutaj nie powinno być tego problemu 🙂

No to co, czas przejść do konkretów.

Składniki:

  • mąka pszenna 400 gram
  • gotowane ziemniaki 100 gram
  • letnia woda spod ziemniaków 250 gram
  • drożdże świeże 30 gr (w temp. pokojowej)
  • oliwa 2 łyżki
  • cukier ok 8 gram
  • sól ok 8 gram
  • do posmarowania bułek żółtko z wodą + ulubiona posypka np. sezam

Jak zacząć – krok po kroku

Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
  2. Następnie do mąki dodajemy ziemniaki, sól, cukier, oliwę oraz drożdże rozpuszczone w wodzie i zagniatamy składniki aż się połączą.
  3. Kolejno przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż wyrośnie (mniej więcej powinno podwoić swoją objętość).
  4. Jak ciasto już urośnie to dzielimy i formujemy na bułki. Z takiej ilości składników wychodzi około 8-9 bułek.
  5. Po uformowaniu przykrywamy ciasto i odstawiamy jeszcze raz na ok. godzinę.
  6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni (góra dół).
  7. Czekając aż piekarnik się nagrzeje należy rozbełtać żółtko z niewielką ilością wody i posmarować nim bułki oraz posypać wybraną posypką.
  8. Bułki pieczemy około 18-25 min (zależnie od piekarnika)

I to cały przepis. Mam nadzieje, że zdecydujesz się spróbować samemu.

Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych bułeczek i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂

Smacznego i powodzenia!

Back to Top
Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Zostaw poniżej swój prawidłowy adres e-mail.

Szukaj produktów

Produkt został dodany do koszyka