Domowe cebularze
Cebularz czyli drożdżowy placek z cebulowym farszem
Świeżutki domowy cebularz na pewno zasmakuje każdemu kto lubi cebulę (wiem ta informacja może być zaskakująca :-)) . Mimo, że jest to prosta przekąska, to jej walory smakowe są zaskakująco wysokie. Dlatego jeżeli jeszcze nie jadłeś, albo jadłeś ale kupne to zachęcam do spróbowania bo warto!
Trochę historii i legenda
Przysmak ten wywodzi się z rejonów koło Lublina. I tam na co dzień wypiekany jest przez lokalne piekarnie. Przypisywany jest on XIX wiecznej kuchni Żydowskiej, a popularność i uznanie wśród polskiej ludności zyskał w okresie między wojennym.
Choć jego powstanie datuje się na XIX w., to dla smaczku warto wspomnieć też o legendzie. A ta głosi, że pierwszy cebularz był przyrządzony przez żydówkę Esterkę dla zmęczonego łowami Kazimierza Wielkiego. Kobieta żyjąc skromnie nie miała czym ugościć takiego niespodziewanego gościa, więc w pośpiechu wyrobiła drożdżowe ciasto formując z niego placek i dodając do niego cebulowy farsz posypany makiem.
Nie wiem jak Ty ale ja wolę wersję z legendy 🙂
Myślę, że narobiłam Ci już smaka więc przejdźmy do sedna
Składniki na 6 cebularzy:
Ciasto:
- 300 gram mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 40 gram masła
- 20 gram drożdży (świeżych)
- 2 żółtka od jaj
- 1 łyżeczka soli
- białko z jajka do smarowania
Farsz:
- 4-6 średnich cebul
- 20-30 gram masła
- łyżka cukru (płaska)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku ale powinno być sporo)
- mak jako posypka
Jak zacząć – krok po kroku
Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:
- Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i żółtko
- Masło roztopić, następnie dodać mleko i lekko podgrzać.
- Do mieszanki masła z mlekiem dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż płyn będzie jednolity.
- Gotowy mix mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki się połaczą (powinno być lekko kleiste)
- Wyrobione ciasto przykrywamy (u nas folią spożywczą) i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
- Gdy ciasto rośnie zabieramy się do robienia farszu
- Cebule kroimy w pióra, podsmażamy na maśle aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy sól, cukier i pieprz i mieszamy. Gotowy farsz odkładamy na bok
- Gdy ciasto urośnie wyciągamy je z miski i dzielimy na 6 kawałków
- Z każdego kawałka formujemy okrągłe placki na wysokość około 1-1,5 cm z lekkim wgłębieniem na środku (miejsce na farsz)
- Po uformowaniu wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
- Gdy placki lekko podrosną, smarujemy je roztrzepanym białkiem i wykładamy farszem.
- Tak gotowe placki posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (góra dół)
- Czas pieczenia około 25 min (powinny być złociste)
Powyższy przepis jest inspirowany przepisem z książki “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” którą nabyłam w zeszłym roku na pchlim targu w Krakowie.
Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych cebularzy i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂
Smacznego i powodzenia!