bułki domowe

Prosty przepis na pyszne domowe bułeczki

A gdyby tak rzucić wszystko i…. upiec domowe bułeczki 🙂

Nie wiem jak ty ale ja doskonale pamiętam zapach świeżego pieczywa, który rozchodził się przy piekarniach albo w sklepach po świeżej dostawie. Oczywiście odnoszę się tutaj do czasów mojego dzieciństwa gdzie pieczywo z piekarni miało zupełnie inny smak i zapach niż to co możemy kupić teraz.

Jeszcze do niedawna miałam sprawdzoną piekarnię z Krakowa, która wciąż wypiekała takie pieczywo i mimo upływu lat dalej zapach w tym miejscu był dosłownie nieziemski. Niestety to co dobre kiedyś się kończy i tak też stało się tutaj. Po śmierci jednego z wspólników piekarnia została zamknięta i tym sposobem utraciłam dostęp do pieczywa takiego jakie pamiętam z dzieciństwa…

Nie ma rady

Jak nie można kupić takiego pieczywa (lub jest to bardzo trudne) to zawsze można przyrządzić je samemu w domu. Tutaj się przyznam, że ja i jakiekolwiek wypieki to średnie połączenie. Nie mam ręki do ciasta ale za to ma ją Joachim. Tutaj świetnie się uzupełniamy w kuchni gdzie to czego ja nie umiem albo nie lubię robić, to robi on i odwrotnie.

I takim sposobem mam to ogromne szczęście smakować domowego pieczywa spod ręki Joachima, które no co by nie było jest o wiele lepsze niż to kupne. I właśnie dlatego chcę się podzielić przepisem aby jak najwięcej osób mogło zrobić takie bułeczki samemu. Gdzie oprócz pysznych bułek gwarantuje też ogromną satysfakcję, że zrobiło się je samemu w domu!

Ten przepis jest prosty i sprawdzony

Bułeczki z tego przepisu robiliśmy my ale także wiele innych osób z którymi podzieliliśmy się przepisem. Także przekazuje tu sprawdzony i prosty przepis.

Dodatkowo co jest bardzo istotne, dzięki zastosowaniu ziemniaków bułeczki wychodzą mięciutkie. A jest to sztuka co może wiedzieć każdy kto podchodził do wypiekania bułek, ponieważ te często robią się twarde i zbite. Tutaj nie powinno być tego problemu 🙂

No to co, czas przejść do konkretów.

Składniki:

  • mąka pszenna 400 gram
  • gotowane ziemniaki 100 gram
  • letnia woda spod ziemniaków 250 gram
  • drożdże świeże 30 gr (w temp. pokojowej)
  • oliwa 2 łyżki
  • cukier ok 8 gram
  • sól ok 8 gram
  • do posmarowania bułek żółtko z wodą + ulubiona posypka np. sezam

Jak zacząć – krok po kroku

Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
  2. Następnie do mąki dodajemy ziemniaki, sól, cukier, oliwę oraz drożdże rozpuszczone w wodzie i zagniatamy składniki aż się połączą.
  3. Kolejno przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż wyrośnie (mniej więcej powinno podwoić swoją objętość).
  4. Jak ciasto już urośnie to dzielimy i formujemy na bułki. Z takiej ilości składników wychodzi około 8-9 bułek.
  5. Po uformowaniu przykrywamy ciasto i odstawiamy jeszcze raz na ok. godzinę.
  6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni (góra dół).
  7. Czekając aż piekarnik się nagrzeje należy rozbełtać żółtko z niewielką ilością wody i posmarować nim bułki oraz posypać wybraną posypką.
  8. Bułki pieczemy około 18-25 min (zależnie od piekarnika)

I to cały przepis. Mam nadzieje, że zdecydujesz się spróbować samemu.

Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych bułeczek i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂

Smacznego i powodzenia!

Back to Top
Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Zostaw poniżej swój prawidłowy adres e-mail.

Szukaj produktów

Produkt został dodany do koszyka