A gdyby tak rzucić wszystko i…. upiec domowe bułeczki 🙂
Nie wiem jak ty ale ja doskonale pamiętam zapach świeżego pieczywa, który rozchodził się przy piekarniach albo w sklepach po świeżej dostawie. Oczywiście odnoszę się tutaj do czasów mojego dzieciństwa gdzie pieczywo z piekarni miało zupełnie inny smak i zapach niż to co możemy kupić teraz.
Jeszcze do niedawna miałam sprawdzoną piekarnię z Krakowa, która wciąż wypiekała takie pieczywo i mimo upływu lat dalej zapach w tym miejscu był dosłownie nieziemski. Niestety to co dobre kiedyś się kończy i tak też stało się tutaj. Po śmierci jednego z wspólników piekarnia została zamknięta i tym sposobem utraciłam dostęp do pieczywa takiego jakie pamiętam z dzieciństwa…
Nie ma rady
Jak nie można kupić takiego pieczywa (lub jest to bardzo trudne) to zawsze można przyrządzić je samemu w domu. Tutaj się przyznam, że ja i jakiekolwiek wypieki to średnie połączenie. Nie mam ręki do ciasta ale za to ma ją Joachim. Tutaj świetnie się uzupełniamy w kuchni gdzie to czego ja nie umiem albo nie lubię robić, to robi on i odwrotnie.
I takim sposobem mam to ogromne szczęście smakować domowego pieczywa spod ręki Joachima, które no co by nie było jest o wiele lepsze niż to kupne. I właśnie dlatego chcę się podzielić przepisem aby jak najwięcej osób mogło zrobić takie bułeczki samemu. Gdzie oprócz pysznych bułek gwarantuje też ogromną satysfakcję, że zrobiło się je samemu w domu!
Ten przepis jest prosty i sprawdzony
Bułeczki z tego przepisu robiliśmy my ale także wiele innych osób z którymi podzieliliśmy się przepisem. Także przekazuje tu sprawdzony i prosty przepis.
Dodatkowo co jest bardzo istotne, dzięki zastosowaniu ziemniaków bułeczki wychodzą mięciutkie. A jest to sztuka co może wiedzieć każdy kto podchodził do wypiekania bułek, ponieważ te często robią się twarde i zbite. Tutaj nie powinno być tego problemu 🙂
No to co, czas przejść do konkretów.
Składniki:
- mąka pszenna 400 gram
- gotowane ziemniaki 100 gram
- letnia woda spod ziemniaków 250 gram
- drożdże świeże 30 gr (w temp. pokojowej)
- oliwa 2 łyżki
- cukier ok 8 gram
- sól ok 8 gram
- do posmarowania bułek żółtko z wodą + ulubiona posypka np. sezam
Jak zacząć – krok po kroku
Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
- Następnie do mąki dodajemy ziemniaki, sól, cukier, oliwę oraz drożdże rozpuszczone w wodzie i zagniatamy składniki aż się połączą.
- Kolejno przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż wyrośnie (mniej więcej powinno podwoić swoją objętość).
- Jak ciasto już urośnie to dzielimy i formujemy na bułki. Z takiej ilości składników wychodzi około 8-9 bułek.
- Po uformowaniu przykrywamy ciasto i odstawiamy jeszcze raz na ok. godzinę.
- Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni (góra dół).
- Czekając aż piekarnik się nagrzeje należy rozbełtać żółtko z niewielką ilością wody i posmarować nim bułki oraz posypać wybraną posypką.
- Bułki pieczemy około 18-25 min (zależnie od piekarnika)
I to cały przepis. Mam nadzieje, że zdecydujesz się spróbować samemu.
Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych bułeczek i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂
Smacznego i powodzenia!