Domowe cebularze

Cebularz czyli drożdżowy placek z cebulowym farszem

Świeżutki domowy cebularz na pewno zasmakuje każdemu kto lubi cebulę (wiem ta informacja może być zaskakująca :-)) . Mimo, że jest to prosta przekąska, to jej walory smakowe są zaskakująco wysokie. Dlatego jeżeli jeszcze nie jadłeś, albo jadłeś ale kupne to zachęcam do spróbowania bo warto!

Trochę historii i legenda

Przysmak ten wywodzi się z rejonów koło Lublina. I tam na co dzień wypiekany jest przez lokalne piekarnie. Przypisywany jest on XIX wiecznej kuchni Żydowskiej, a popularność i uznanie wśród polskiej ludności zyskał w okresie między wojennym.

Choć jego powstanie datuje się na XIX w., to dla smaczku warto wspomnieć też o legendzie. A ta głosi, że pierwszy cebularz był przyrządzony przez żydówkę Esterkę dla zmęczonego łowami Kazimierza Wielkiego. Kobieta żyjąc skromnie nie miała czym ugościć takiego niespodziewanego gościa, więc w pośpiechu wyrobiła drożdżowe ciasto formując z niego placek i dodając do niego cebulowy farsz posypany makiem.

Nie wiem jak Ty ale ja wolę wersję z legendy 🙂

Myślę, że narobiłam Ci już smaka więc przejdźmy do sedna

Składniki na 6 cebularzy:

Ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 gram masła
  • 20 gram drożdży (świeżych)
  • 2 żółtka od jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • białko z jajka do smarowania

Farsz:

  • 4-6 średnich cebul
  • 20-30 gram masła
  • łyżka cukru (płaska)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku ale powinno być sporo)
  • mak jako posypka

Jak zacząć – krok po kroku

Poniżej rozpisałam podstawowe kroki:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i żółtko
  2. Masło roztopić, następnie dodać mleko i lekko podgrzać.
  3. Do mieszanki masła z mlekiem dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż płyn będzie jednolity.
  4. Gotowy mix mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki się połaczą (powinno być lekko kleiste)
  5. Wyrobione ciasto przykrywamy (u nas folią spożywczą) i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
  6. Gdy ciasto rośnie zabieramy się do robienia farszu
  7. Cebule kroimy w pióra, podsmażamy na maśle aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy sól, cukier i pieprz i mieszamy. Gotowy farsz odkładamy na bok
  8. Gdy ciasto urośnie wyciągamy je z miski i dzielimy na 6 kawałków
  9. Z każdego kawałka formujemy okrągłe placki na wysokość około 1-1,5 cm z lekkim wgłębieniem na środku (miejsce na farsz)
  10. Po uformowaniu wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
  11. Gdy placki lekko podrosną, smarujemy je roztrzepanym białkiem i wykładamy farszem.
  12. Tak gotowe placki posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (góra dół)
  13. Czas pieczenia około 25 min (powinny być złociste)

Powyższy przepis jest inspirowany przepisem z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” którą nabyłam w zeszłym roku na pchlim targu w Krakowie.

Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się zdjęciem gotowych cebularzy i wrażeniami. A w przypadku publikacji na Facebook lub Instagramie koniecznie mnie oznacz abym mogła zobaczyć te efekty 🙂

Smacznego i powodzenia!

Back to Top
Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Zostaw poniżej swój prawidłowy adres e-mail.

Szukaj produktów

Produkt został dodany do koszyka